Frederique uit Hilversum over het Klimaatplan … “Het is geen standaard plan, maar precies op maat voor ons.”

18 juni 2024

Frederique uit Hilversum heeft onlangs een gratis klimaatplan vanuit het Energiedienstenbedrijf (EDB) gehad. Ze heeft een bestaande woning gekocht en wilde een gedegen advies over welke maatregelen te treffen om te verduurzamen.

Slim: Klimaatplan bij aankoop woning
“Ik weet al wel het een en ander over het verduurzamen van woningen, maar omdat we net een woning uit de jaren 70 in Kerkelanden gekocht hadden wilde ik mijn ideeën over het verduurzamen wel toetsen”.  In de woning gaan ze in ieder geval aan de slag met zonnepanelen, dakisolatie en nieuwe ramen beneden. “We doen niet alles in één keer. Alhoewel de ventilatie niet goed op orde is, wachten we daar toch nog even mee: De woning is net verbouwd waardoor er nu een te grote ingreep nodig is om dat meteen te realiseren. We waren eigenlijk net iets te laat met klimaatplan; bij aankoop van de woning een plan opstellen was handiger geweest. Ik raad andere kopers aan om dit plan te laten maken door het EDB. Met het klimaatplan in handen weet je wat er kan verbeteren aan je woning en kan je gericht keuzes maken als je bijvoorbeeld op het punt staat te verbouwen.”

Geluisterd naar onze wensen
Het klimaatplan is een advies op maat waarbij er een adviseur van het EDB langskomt om het huis en de wensen in kaart te brengen. De tweede keer wordt het klimaatplan nabesproken.
“Wat mij echt verraste was dat in de beide gesprekken die we hadden met de adviseur van het EDB, er geluisterd werd naar onze wensen. Nadat we het klimaatplan ontvangen hadden zijn we natuurlijk gaan nadenken en hadden we vragen én nieuwe ideeën. In het tweede gesprek hebben we daar goed over kunnen sparren en andere opties besproken. Het is geen standaard plan, maar precies op maat voor ons. De toevoeging van informatie over subsidies en financieringsmogelijkheden maken het plan compleet.”

Duurzaamheid is: leefgemak
We komen in gesprek over het maken van keuzes tussen bijvoorbeeld de investering in een nieuwe keuken of de investering in duurzaamheid. Mensen zien de investering in een keuken als leefgemak: je thuis voelen in je nieuwe woning. Frederique zegt hierover: ”Voor mij zijn zonnepanelen, vloerverwarming en een goede ventilatie óók zaken die voor een verhoogd leefgemak zorgen. Daarom hebben we ons verdiept in het verduurzamen van onze woning en willen we erin investeren.”

Bedrijven die het kunnen realiseren
“Het is erg handig dat jullie bedrijven aan jullie gekoppeld hebben. Als consument weet je soms door de bomen het bos niet meer te vinden en is het lastig welke bedrijven de juiste service en kwaliteit verlenen.”

Zelf aan de slag?
Staat u ook op het punt om u bestaande woning te verduurzamen of staat u op het punt om een bestaande woning aan te kopen en wilt u deze verduurzamen? Dan kun u zich aanmelden voor een klimaatplan.