Klimaatplan EDB: iets ingewikkelds eenvoudig verwoord

10 juni 2024

Oscar Jansen gaat af en toe in gesprek met bewoners in het Gooi die een advies op maat, het klimaatplan, van de Stichting Energiedienstenbedrijf (EDB) hebben ontvangen.

“Ik ben verliefd op mijn oude woning, een intiem huisje uit het begin van de vorige eeuw met een rieten kap, aan de rand van Blaricum. De adviseur van de Stichting Energiedienstenbedirjf heeft echt gevoel voor mij als bewoner. Hij gaf aan waar er milieuwinst te halen valt in mijn huis, zoals het isoleren van de zolder. Maar vanwege de mooie oude balken die er zijn, doe ik het niet; ik hou van de sfeer. Wat ik fijn vond dat de adviseur er niet op door ging. Hij was heel objectief en realistisch en gaf aan wat ik nu kan doen, maar ook wat (nu nog) niet kan.”

Goed voor milieu en voor mezelf
“In de dorpskrant van Blaricum las ik een artikel van de gemeente over het advies op maat van het EDB. Nu woon ik in een oud en slecht geïsoleerd huis. Het is tijd dat ik er wat aan ga doen, zowel voor mezelf, meer comfort en lagere maandlasten, als voor het milieu. Via de site van het EDB heb ik een klimaatplan aangevraagd.”

Respect voor woning en de eigenaar
“Ik ben superkritisch, maar doordat zowel het klimaatplan als het gesprek respect uitstraalt voor zowel mijn wensen als voor het huis, kan ik wel zeggen: in ieder gemeente moet een adviseur van het EDB rondlopen. Het klimaatplan is goed leesbaar en herkenbaar met wat er besproken was. Het verhaal is heel duidelijk: niet te ingewikkeld verwoord en er staat veel info in.

Ingewikkelde zaken eenvoudig verwoord
“Wat zo knap is van de EDB adviseur: hij legt iets wat technisch ingewikkelds is, heel eenvoudig uit. Ik lees wel zaken over bijvoorbeeld isoleren, warmtepompen en zonnepanelen, maar dat is toch best oppervlakkige informatie. In het gesprek heeft de adviseur goed uitgelegd dat als ik ga isoleren, ventileren heel belangrijk is. Of over het beter inregelen van mijn CV installatie: daar is echt nog winst te halen. Het benutten van het dak van mijn schuur in de tuin voor zonnepanelen is ook iets wat ik ga doen. Met dubbel glas benden, wacht ik nog even.”

Zelf aan de slag?
Staat u ook op het punt om u bestaande woning te verduurzamen of staat u op het punt om een bestaande woning aan te kopen en wilt u deze verduurzamen? Dan kun u zich aanmelden voor een klimaatplan.