Frank uit Blaricum … gaat kalm op weg naar een energieneutrale woning

24 juni 2024

In het beschermde dorpsgezicht van Blaricum spreekt projectleider Oscar Jansen met Frank de Bos in zijn huis uit de veertiger jaren. “Ik was op zoek naar iemand die me kon helpen met een plan om ons huis gefaseerd energieneutraal te maken. Hoe kan je een bestaand huis, gebouwd in een periode waar duurzaamheid nog niet speelde, in stappen volledig duurzaam maken?”

Milieu en woningwaarde
“Mijn belangrijkste drive om ons huis aan te pakken is toch het lange termijn doel van 2050: aardgasvrije woningen. Ik heb toch wel iets met het milieu. Daarnaast realiseer ik me dat als ons huis niet duurzaam is, de verkoopwaarde minder zal zijn. Dat zie je nu al: woningen met een slecht energielabel zijn minder waard en worden minder snel verkocht. En natuurlijk spelen ook de hoge energieprijzen van twee jaar geleden mee, om ons huis te verduurzamen. Ik verwacht dat de komende jaren er nog wel weer een keer hoge energieprijzen komen”.

Via Klimaatplan zelf de regie houden
“Mijn woning, stap voor stap, kalm aan, verduurzamen. Dat is mijn keuze. Door nu al, via het Klimaatplan van het Energiedienstenbedrijf, een overzicht te hebben van alle maatregelen die nodig zijn om te komen tot een energieneutraal huis, hou ik zelf de regie.
Het Klimaatplan is een gedegen plan, en helpt bij het maken van je eigen keuzes. Het is een overzicht van de maatregelen die je kunt nemen. En daarbij inzicht in de investering en wat het betekent voor de maandlasten.”

Minder ingrijpend
“Wat me mee viel was dat de maatregelen die voorgesteld werden minder ingrijpend waren dan ik verwacht had. Nu had ik al het een en ander gedaan in ons huis, zoals spouwmuur isolatie, dakisolatie en dubbelglas. Met name wat er nodig is om over te gaan naar lage temperatuur verwarming, viel me mee. De lage temperatuur radiatoren zijn een uitkomst; vloerverwarming bleek niet per se nodig te zijn. Wat helemaal mooi is, dat er in die radiatoren ook een ventilatie unit geplaatst kan worden. En de ventilatie kan hier echt beter”.

Deskundig adviseur
Marianne van Dijk was de adviseur die voor Frank de Bos het Klimaatplan gemaakt heeft. “Marianne is reëel in haar advies: ze geeft aan wat is er nodig en zorgde ervoor dat het plan past bij de vraag die we hadden. Ze is deskundige in is ‘ to the point’: ze heeft goede kennis en kan het goed uitleggen en heeft onze vragen goed beantwoord.”

Zelf aan de slag?
Staat u ook op het punt om u bestaande woning te verduurzamen of staat u op het punt om een bestaande woning aan te kopen en wilt u deze verduurzamen? Dan kun u zich aanmelden voor een Klimaatplan.