“Een aardgasvrij huis gaat leven door de mensen en hun wensen”

3 april 2024

“Het mooiste aan dit werk is dat ik mensen op weg kan helpen in het woud van verduurzamen van de woning. Én dat, als mensen eraan toe zijn, ik ze kan koppelen aan bedrijven die het kunnen maken”, aldus adviseur Marianne van Dijk van het Energiedienstenbedrijf Gooi en Vechtstreek (EDB). Marianne heeft sinds april 2023 al zo’n honderd Klimaatplannen voor woningeigenaren gemaakt.

Compleet en concreet verhaal
“Veel mensen die het Klimaatplan ontvangen vinden het een compleet, leesbaar én goed integraal verhaal. Tijdens de opname van het Klimaatplan bij de mensen thuis neem ik de wensen en mogelijkheden door om de woning comfortabel én gezond en aardgasvrij te verwarmen en indien gewenst te koelen. In het plan wordt duidelijk hoe dat kan, wat de investeringen en opbrengsten zijn en welke subsidies en financieringsmogelijkheden er zijn. En niet te vergeten een indicatie van de maandlasten na de renovatie. De maatregelen die nodig zijn voor een aardgasvrijewoning, zijn optimaal op elkaar afgestemd. Een integraal advies. Van dat inzicht worden mensen blij en ik dus ook! Daar doe ik het voor. En als mensen de stap naar realisatie van hun aardgasvrije woning willen zetten, dan koppelen wij ze aan de bedrijven. Dat is het allermooiste.”

Geen huis hetzelfde
“Ik kom regelmatig in een straat met dezelfde woningtypen. Doordat mensen enthousiast zijn over het klimaatplan vertellen ze het aan de buren en dan heb ik soms zomaar tien Klimaatplannen in een straat gemaakt. Je zou denken ‘Is dat niet een beetje overdreven?’: tien Klimaatplannen voor evenzoveel dezelfde woningen? Nou dat blijkt in de praktijk toch echt wat anders te zijn. Het huis gaat leven door de mensen en hun wensen. Door een andere gezinssamenstelling, een ander gebruik en andere wensen is elk klimaatplan echt anders. Echt maatwerk, dus. Het is mooi om te zien dat er zoveel verschillende motivaties zijn waarom mensen aan de slag willen. De een doet het voor het milieu en heeft alles al uitgezocht. Dan ben ik meer een sparringpartner voor ze. De ander wil hun huis toekomstbestendig maken en is blij dat ik alles voor ze uitgezocht heb. Die afwisseling is erg leuk.”

Zelf doen, of laten doen?
“Wat ik de afgelopen periode wel lastig vond, was dat we naast het helpen van de klanten ook bezig waren met het ontwikkelen van onze werkwijze. We willen leren en onze dienstverlening steeds beter maken. Dat betekende echter wel dat ik een aantal Klimaatplannen later heb kunnen opleveren dan de bedoeling was. Zowel ik als de klanten vonden dat frustrerend. Maar soms was ik precies op tijd met mijn klimaatplan. Zo was ik bij een jong stel die voor een grote verbouwing stonden. Ze hadden hun jaren dertig huis net gekocht. Het huis was ergens in de jaren zeventig nog verbouwd, maar daarna niet meer. Ze gingen er echt voor: met het klimaatplan in de hand zouden ze zelf alles gaan doen om het huis aan te passen aan deze tijd én aardgasvrij te maken. Na een tijdje belden ze me weer op: ze wilden toch een offerte van onze bedrijven, want het zelf doen was toch iets teveel van het goede.”

Wilt u ook inzicht in hoe uw woning aardgasvrij, comfortabel én gezond kan worden? U kunt zich via deze pagina aanmelden voor een gratis intakegesprek.

Heeft u vragen? Bel of mail dan gerust met Projectleider Herman Schotman | 06 250 676 602 | herman@edb-gv.nl