In één keer aardgasvrij en comfortabeler wonen, het verhaal van Henk en Annie Smit

4 juni 2024

Het Energiedienstenbedrijf Gooi en Vechtstreek en uitvoeringspartner Klimaatmissie Nederland begeleidden de familie Smit bij het verduurzamen van hun woning.

  • Waar: Hilversum
  • Woningtype: 2-onder-1-kapwoning
  • Woonoppervlakte: ca. 180 m²
  • Bouwjaar: 2000
  • Wensen: Aardgasvrij wonen

Annie: “Wij zijn de eerste bewoners van dit huis en wilden graag verder verduurzamen. Wij waren op zoek naar een partij die ons kon helpen met extra zonnepanelen en overstappen op een warmtepomp. De zonnepanelen lukte vrij makkelijk en snel, maar voor de warmtepomp was dat lastiger. En toen kwam de brief van de gemeente Hilversum over het Energiedienstenbedrijf Gooi en Vechtstreek (EDB).” Henk: ”Het Energiedienstenbedrijf helpt bewoners bij de verduurzaming van hun woning. Het EDB kwam met een aanbod om een gratis intakegesprek aan te vragen om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor ons huis als we de weg naar aardgasvrij wonen willen volgen. Dit aanbod kwam voor ons als geroepen.”

Het begint met een intakegesprek
Henk: “Het intakegesprek was heel prettig. We hebben al onze wensen uitgebreid besproken en de conclusie was dat het goed was om een Klimaatplangesprek in te boeken om te komen tot een concreet plan voor onze woning. In een tijdsbestek van ca. 1,5 uur hebben we online alle maatregelen doorgenomen die nodig zijn om op een verantwoorde wijze aardgasvrij te kunnen gaan wonen. Na het gesprek hebben we een Klimaatplan, een verduurzamingsplan op maat, voor onze woning, ontvangen. In dit plan staan heel specifiek de maatregelen, de kosten, maar ook de energielasten voor en na verduurzaming, helder en begrijpelijk uitgelegd.”

En toen … de inmeting: het meten van details
Met het Klimaatplan krijgen bewoners een maatwerkadvies voor hun woning met een gerichte indicatie van de kosten. Voor een definitieve offerte is het noodzakelijk dat er een nauwkeurige inmeting wordt gedaan in de woning. Dit alles is nodig om te bepalen of radiatoren vervangen moeten worden en welke verwarmingscapaciteit in elke kamer gewenst is. Ook wordt er gekeken naar de mogelijke locatie van de warmtepompinstallatie.

Buitenunit lucht-water warmtepomp geplaatst op het dak

Annie: “Onze woning is van onder tot boven goed bekeken en opgemeten. Een voorbeeld is het opmeten van alle bestaande radiatoren en leidingwerk. Tijdens de inmeting in de woning kom je er dan toch nog achter ook dat sommige zaken die vooraf zijn bedacht nog slimmer opgelost kunnen worden. Je merkt dan goed dat we met mensen te doen hebben die verstand van zaken hebben en dat geeft een goed gevoel. Enige tijd na de inmeting ontvingen we de 100% offerte en hebben we besloten om het Klimaatplan uit te laten voeren.

Van plan naar uitvoering
Henk: “Bij aanvang van de werkzaamheden schrokken we even, want alles in huis werd voorzien van beschermende folie. Er ging serieus wat gebeuren in ons huis. Er werd goed meegedacht, tijdens de uitvoering van de werkzaamheden hebben we bijvoorbeeld alsnog de wasmachine verplaatst, omdat dit veel handiger was qua opstelling voor de warmtepompinstallatie.

Installatie binnen: boiler, buffervat, leidingwerk en nieuwe mechanische ventilatiebox

Bijna alle radiatoren zijn vervangen door lage temperatuur convectoren. In de convectorputten op de begane grond zijn nieuwe convectoren geplaatst met een hogere capaciteit. Alle convectoren zijn voorzien van ventilatoren die ervoor zorgen dat een kamer snel op temperatuur is. En het mooie is dat we in de zomer ook de mogelijkheid hebben om een aantal graden te koelen in huis. We kunnen alle ruimtes onafhankelijk van elkaar verwarmen of koelen via een speciale ruimtethermostaat of via een app op onze mobiele telefoon.”

Hoe bevalt het aardgasvrije wonen?
Verwarmen met de warmtepomp in plaats van met de CV is even wennen. Het is comfortabeler geworden in ons huis. De onafhankelijke temperatuurregeling per kamer/ruimte is hier een goed voorbeeld van. De manier waarop wij verwarmen is veranderd. Op de benedenverdieping houden we alles inclusief de hal nu op een redelijke stabiele temperatuur en dat geeft voelbaar meer comfort.

Paneelradiator vervangen door lage temperatuur convector radiator

Annie: “Boven hebben we twee werkkamers. Voorheen deden we de radiator wel aan als we daar aan het werk gingen, maar als het in de woonkamer al op temperatuur was dan had dit niet veel effect. Als ik de thermostaat in de werkkamer nu iets hoger zet dan warmt de ruimte vrij snel op en dat is echt een verbetering.”

Nieuwe convectoren in de convectorput inclusief ventilatoren

Wat levert het nog meer op?
Voordat we hieraan begonnen was onze energierekening € 160,- per maand en we betalen nu € 12,- per maand. Onze kosten waren al ‘netjes’ maar we komen dus nu in de buurt van de nul euro per maand, dus dat is heel fijn. Daarnaast merken wij dat het energielabel een veel belangrijkere factor is geworden voor de woningwaarde. Gezien onze leeftijd verwachten we hier over 5 jaar niet meer te wonen. Toch was dat voor ons geen reden om dan maar geen stappen meer te ondernemen. Met de verduurzaming die we nu hebben kunnen doorvoeren weten we dat het met de verkoopwaarde van onze woning wel goed zit!”

Niet alleen financiële beweegredenen
Henk: “Wij zijn in de gelukkige omstandigheid dat we de investering die we hebben gedaan zelf konden betalen. Dat feit helpt natuurlijk om ook werkelijk de stap naar aardgasvrij te zetten.” Annie: “Alle stappen die we met z’n allen zetten om de CO2 uitstoot terug te dringen helpen om de Klimaatverandering en de gevolgen voor het milieu af te remmen en hopelijk op tijd te stoppen. De oorlog in Oekraïne en alle gevolgen hiervan heeft de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen nog meer blootgelegd. Dit alles heeft dan ook zeker invloed gehad op ons besluit om niet meer afhankelijk te willen zijn van aardgas.”

Hebben jullie tips of aanraders voor andere bewoners?
Henk: “Wij raden bewoners aan om zich goed te oriënteren en niet af te gaan op allerlei mooie advertenties waar bedragen in genoemd worden. Het is echt noodzakelijk om eerst goed te weten wat er wel en niet mogelijk is in jouw woning. Het intakegesprek en het daaropvolgende Klimaatplan heeft ons heel goed geholpen om een nog beter inzicht te krijgen in wat er haalbaar is voor onze woning. Het is een eerlijk en compleet advies met inzicht in de werkelijke kosten en de ook de opbrengsten. Wij hebben gekozen voor de totaaloplossing die het EDB aanbiedt. Via één loket in één keer naar aardgasvrij wonen. En dat is ons heel goed bevallen. Het feit dat de gemeente Hilversum dit organiseert voor bewoners vinden wij een hele goede zaak.”

Aan de slag?
Staat u ook op het punt om uw bestaande woning te verduurzamen of staat u op het punt om een bestaande woning aan te kopen en wilt u deze verduurzamen? Dan kunt u zich aanmelden voor een klimaatplan.

In de gemeente Hilversum zijn deze gratis. In de gemeenten Huizen, Wijdemeren, Blaricum en Laren zijn een beperkt aantal Klimaatplannen gratis. Dit verschilt per gemeente. U kunt ook het webinar  ‘In stappen of in één keer van het aardgas af’ voor woningen na 1995 on demand terugkijken. Tijdens dit webinar geven technisch adviseur Jan Nieuwveld en projectleider Herman Schotman inzicht in hoe jouw woning kan verduurzamen en welke ondersteuning EDB hierbij kan bieden.

Vragen of opmerkingen? Bel of mail ons dan gerust.

Met vriendelijk groet,
Herman Schotman – Projectleider – 06-25067602 | herman@edb-gv.nl