Blog: Verhuizen of verbouwen?

28 mei 2024

Oscar Jansen, 28 mei 2024

Op een mooie Pinksterdag kijk ik uit het raam van mijn huisje in het bos en zie de woning van de koolmezen op de grond liggen. Afgelopen weken heb ik de bedrijvigheid gadegeslagen van een koolmezenpaartje. Af en aan vlogen ze: eerst voor het bouwen van hun nestje in het vogelkastje. Daarna met eten voor de jonkies. Aan het begin van een mooie Pinksterdag zag ik, tot mijn grote schrik, dat het vogelhuisje naar beneden gevallen was. Ai, en nu maar hopen dat de jonkies gevlogen zijn voordat het huisje ter aarde stortte.

Als ik buiten kom, zie ik dat het nestje, met al het nestmateriaal, er gewoon nog in zit. Weliswaar zonder jonkies, maar wel een prima nestje. Na een tijdje hoor ik opeens dan toch weer het geluid van een koolmees. Als ik naar buiten kijk, zie ik een koolmees druk in de weer in het bestaande nestje in het huisje. De mees is druk bezig om het nestmateriaal te verzamelen in zijn bek. Om elders weer te gebruiken, neem ik aan. Het is wat, zo’n verhuizing.

De verhuizing van de koolmees doet me denken aan wat onze adviseurs van het EDB af en toe tegenkomen. Sommige van onze klanten staan voor de keuze: “Ga ik verhuizen naar een nieuwe energiezuinige woning, of ga ik mijn huidige woning volledig duurzaam verbouwen?”. Als ze voor dat laatste kiezen, komen ze soms bij ons terecht. Met het klimaatplan krijgen ze een advies op maat op welke manier hun bestaande woning zuinig, gezond én comfortabel voor de komende dertig jaar kan worden.

Natuurlijk, die verbouwing is een hele klus en vraagt tijd en geld. Met het klimaatplan van het EDB weet je wel waar je aan toe bent. Én het EDB werkt samen met bedrijven die de duurzaam verbouwde woning kunnen realiseren. Wel zo makkelijk. Aan de andere kant: verhuizen heeft óók impact op het leven van mensen. De mensen die kiezen om te verbouwen blijven vaak op de bestaande plek omdat ze de woonomgeving zo ontzettend fijn vinden. Onlangs sprak ik een bewoner die zijn oog had laten vallen op een woning aan het einde van zijn straat. Een echt ‘project’ om het zo maar te zeggen: er moest van alles aan gebeuren. Natuurlijk nodigde ik deze man uit om, zodra de koop rond was, weer contact met ons op te nemen voor het maken van een klimaatplan voordat hij het ‘nieuwe’ huis introk.

Aan de slag? Staat u ook op het punt om uw bestaande woning te verduurzamen of staat u op het punt om een bestaande woning aan te kopen en wilt u deze verduurzamen? Dan kunt u zich aanmelden voor een klimaatplan.

Met duurzame groet,

Oscar Jansen – Projectleider – 06-17414947 | oscar@edb-gv.nl