Blog: Aardgasvrij het nieuwe normaal?

14 mei 2024

Oscar Jansen, 14 mei 2024

Als projectleider bij de Stichting Energiedienstenbedrijf (EDB) is het werk altijd heel dichtbij.  Ook in mijn vrije tijd. Soms is dat lastig: ondanks mijn drive voor een mooiere wereld heb ook ik soms behoefte aan vrije tijd. En soms levert het mooie inzichten op, zoals tijdens vier dagen fietsen.

Het is dag twee. Na een 60 kilometer lange,  prachtige fietstocht door het Overijsselse en daarna Drentse landschap, komen we moe en voldaan aan in een hotel vlak buiten Diever.  De kamer kijkt uit op een weiland met schapen. Meteen even naar buiten: en daar valt me het groene, eigenlijk paarse dak op: volop bieslook op het groene dak. Zo’n groen dak zorgt voor warmte/koude én geluidsisolatie. Al is dat laatste niet echt nodig in de Drentse Stilte.

Vlak voordat ik mijn vermoeide benen ten ruste leg valt me de bijzondere radiator op: een lage temperatuur radiator. Tja, dan denk ik meteen: wordt hier verwarmd met een warmtepomp? Ik check de site, maar er wordt niets vermeld over wat ze hier aan duurzaamheid doen. Een rondje om het gebouw maakt duidelijk dat er inderdaad verwarmd wordt met een warmtepomp; drie grote buiten units staan een beetje verscholen opgesteld.

Vanuit het EDB werken wij met hoogwaardige isolatie voor de woningen die wij mogen verduurzamen veelal ook gecombineerd met lage temperatuur radiatoren en een lucht water warmtepomp voor het verwarmen en koelen. Daar zit ‘m het verschil niet in. Wat mij opviel in Diever is dat het hotel nergens kenbaar maakt dat ze een duurzaam gebouwd hotel hebben. Toch maar even gecheckt bij de eigenaar: “Natuurlijk zijn we duurzaam, maar om alle duurzaamheidsmaatregelen te vermelden? Nou nee, duurzaamheid is toch gewoon heel normaal?”

Sinds vorig jaar hebben we als EDB al zo’n 200 Klimaatplannen voor bewoners in het Gooi gemaakt. Én zijn er inmiddels een aantal woningeigenaren die de stap naar realisatie van een gezondere, zuinige, aardgasvrije én comfortabele woning gezet hebben. Voor een aantal bewoners gaat het net even te ver of te snel om in één keer de woning aardgasvrij te maken. Maar wij merken wel degelijk dat de animo om wel stappen te gaan zetten richting aardgasvrij groeiende is. Dat geeft hoop!

Wilt u ook weten welke stappen u zou kunnen zetten inclusief de kosten en de opbrengsten? Oftewel wilt u een beter inzicht in uw eigen woning en de verduurzamingsmogelijkheden voor nu en voor de toekomst? Kies dan voor het Klimaatplangesprek inclusief een Klimaatplan voor uw woning. Dit plan maakt in één oogopslag duidelijk welke maatregelen er genomen kunnen worden voor een gezondere, comfortabele, energiezuinige en aardgasvrije woning. Alle investeringen en het effect op uw maandlasten worden meegenomen in het plan. U kunt zich via deze pagina aanmelden voor een gratis intakegesprek!

In de gemeente Hilversum is het Klimaatplangesprek + het Klimaatplan gratis. In de gemeenten Huizen, Wijdemeren, Blaricum en Laren zijn een beperkt aantal gratis Klimaatplangesprekken beschikbaar.

Met duurzame groet,

Oscar Jansen – Projectleider – 06-17414947 | oscar@edb-gv.nl