Oudere woning verduurzamen? Ventileren!

13 mei 2024

Op een zonnige ochtend meelopen met de adviseurs van de Stichting Energiedienstenbedrijf Marianne van Dijk en Pieter Knijff werd één ding duidelijk: met de ventilatie bij oudere woningen is het vaak slecht gesteld. Pieter en Marianne zijn op stap om per woning een advies op maat op te nemen: het klimaatplan.

Gezonde woning? Ventilatie!
Beide woningen zijn gebouwd rond 1930. Wat bij beide woningen meteen opviel was dat de ramen van goed geïsoleerd glas waren. In één van beide woningen waren de spouwmuren onlangs nog geïsoleerd. Goed bezig zou je zo zeggen. “Qua isolatie zorg je met spouwmuur- en dakisolatie vaak voor een redelijk geïsoleerd huis”, aldus Pieter. “Maar, vult Marianne aan, in deze twee huizen was er geen enkele ventilatie, behalve de kieren”. En dat terwijl ventilatie zorgt voor een gezonde woning. “Immers, waar geleefd wordt ontstaat er vocht en CO2. Om te voorkomen dat het vocht – en CO2 gehalte in je huis te hoog oploopt moet je ventileren”, geeft Pieter aan.

Ventileren: hoe dan wel?
Marianne vertelt: “Zonder al te veel in de technische details te gaan: het gaat er om dat er in een ruimte waar het meest ‘geleefd’ wordt, vaak de woonkamer,  frisse lucht aangevoerd wordt en ‘oude’ lucht wordt afgevoerd. In een huis waar nog geen enkele ventilatie is, zal de afvoer op minimaal drie punten geregeld moeten worden, bijvoorbeeld via een centraal afzuig systeem. Vaak is dat natuurlijk wel zoeken bij een oudere woning.” “De toevoer van frisse lucht kan via een zogenaamde decentrale ventilatiebox. Die kan zelfs verwerkt worden een lage temperatuur radiator. Twee vliegen in één klap”, vult Pieter aan.

Alles in één advies: klimaatplan
In het klimaatplan van het EDB komt alles samen: een integraal advies. Van goede isolatie en dus ventilatie tot, uiteindelijk, een warmtepomp met een lage temperatuur afgifte systeem. “Zo zien de bewoners in één oogopslag wat er nodig is om te komen tot een zuinig, aardgasvrij, comfortabel en dus ook gezond huis”, zegt Marianne. Pieter vult aan: ”En als bewoners ook stappen willen zetten om het te gaan doen: wij werken samen met bedrijven die het plan kunnen realiseren. Waarbij de werkzaamheden goed op elkaar afgestemd zijn”.

Wil je ook inzicht in hoe jouw woning, in één keer of stap voor stap, aardgasvrij kan worden? Meld je dan aan voor een Klimaatplan. Dit plan geeft in één oogopslag duidelijkheid over welke maatregelen genomen kunnen worden voor een gezond, comfortabel en energiezuinig huis. In de gemeente Hilversum zijn deze plannen gratis. In de gemeenten Wijdemeren, Blaricum en Laren is een beperkt aantal klimaatplannen gratis beschikbaar, afhankelijk van de gemeente.

Vragen of opmerkingen? Bel of mail ons dan gerust.

Met vriendelijk groet,
Herman Schotman – Projectleider – 06-25067602 | herman@edb-gv.nl
Oscar Jansen – Projectleider – 06-17414947 | oscar@edb-gv.nl