Projectleider Oscar Jansen loopt mee met adviseur Carlos Groen van de Stichting Energiedienstenbedrijf (EDB) tijdens de opname van een Klimaatplan. Deze keer een huis uit 1896 in de Bloemenbuurt in Hilversum van eigenaar Marc.
“Zo langzamerhand word ik, als Spanjaard, deskundig op het gebied van oude Hollandse huizen”, aldus Marc. Op basis van het huis en de wensen van Marc maakt Carlos een klimaatplan: een advies op maat om, in grote of kleine stappen, naar een aardgasvrij, gezond en comfortabel huis te gaan. “Aardgasvrij is wel mijn uiteindelijke ambitie, maar we gaan het wel in stappen doen”, geeft Marc aan.
Geld en comfort staan voorop
“In Spanje was ik niet bezig met de isolatie van mijn huis. Ik schrok wel van de hoge energierekening die we hadden, nadat we het huis hier in Hilversum vorig jaar gekocht hadden. Die lagere energierekening én meer comfort zijn de belangrijkste redenen om aan ons huis te werken. We hebben twee kinderen, eentje van 3 en de andere van 6 jaar, die over een aantal jaren een eigen kamer nodig hebben. Daarom gaan we over een tijdje de bovenverdieping uitbreiden; dan wil ik het, ook qua isolatie, goed aanpakken.” De kou beneden zowel in de gang als in de keuken in de aanbouw en de vochtproblemen in de slaap- en badkamer zijn voor Marc de reden om zijn huis aan te pakken. “Het is echt koud op sommige plekken in ons huis. Via een vochtmeter kwam ik erachter dat de luchtvochtigheid rond de 60% is. En ik weet dat te veel vocht niet goed voor je is. Een comfortabele woning met een lage energierekening is mijn streven.”
Zolder isoleren én ventilatie op orde
Het Klimaatplan laat zien welke stappen er gezet moeten worden om volledig aardgasvrij te zijn. Tijdens het gesprek laat Marc weten dat koken zijn grote passie is: ”Uiteindelijk weet ik dat ik ook het koken op gas moet loslaten, maar voorlopig nog even niet.” In het gesprek tussen Carlos en Marc komen ze er samen uit dat het isoleren van de zoldervloer de eerste slimme stap is: kost weinig en zorgt voor minder warmteverlies. Om het comfort te verhogen en het vochtprobleem aan te pakken adviseert Carlos om ook de ventilatie aan te pakken. Een centrale afzuiging én op de slaapkamers een CO2 gestuurde decentrale toevoer van frisse lucht. Zodra het CO2 gehalte in een kamer te hoog is, wordt er frisse, opgewarmde, buitenlucht binnen gelaten.
Inzicht in duurzaamheidsmaatregelen
Met het Klimaatplan krijgt Marc een goed inzicht welke maatregelen er allemaal nodig zijn om zijn huis volledig te verduurzamen. Hij kiest ervoor om het in stappen te doen. Het EDB kan hem ook helpen om hem in contact te brengen met de juiste bedrijven.
Wil je ook weten op welke manier je jouw huis kunt verbeteren en tegelijkertijd een lagere energie rekening en meer comfort te bereiken? Dan kan je bij het EDB een Klimaatplan aanvragen.
Foto: Milieu Centraal