EDB adviseur Carlos Groen:”Kan het slimmer?”

1 juli 2024

Na het enthousiaste verhaal van een klant in Blaricum over het gemak waarmee Carlos ingewikkelde dingen eenvoudig kan uitleggen is projectleider Oscar Jansen wel benieuwd hoe hij dat nu doet? Technische zaken in jip- en-janneketaal uitleggen aan huiseigenaren als adviseur van de Stichting Energiedienstenbedrijf (EDB) tijdens het Klimaatplangesprek.

Eigen woning zelf verduurzaamd
Carlos komt vanuit zijn woonplaats Loosdrecht aan fietsen bij een koffietentje in Hilversum. Onder het genot van een cappuccino met – jawel – worteltaart, vertelt de IT-architect hoe hij werkt als adviseur bij het EDB. Zijn interesse in duurzaamheid is begonnen toen ze in 2017 hun huis in Loosdrecht kochten. Een huis uit de jaren zeventig waar veel aan te doen was, ook qua energie. “Het gasverbruik was rond de 2500 m3 per jaar. We hebben grondig verbouwd en meteen optimaal geïsoleerd”, aldus Carlos. Toch was de stap naar een warmtepomp nog net iets te groot. “Ik was nog te weinig bekend met een warmtepomp dus een nieuwe Cv-ketel leek de veilige keuze. Maar toen de gasprijzen de pan uit rezen tijdens het begin van de crisis in Oekraïne, ben ik me verder gaan verdiepen in warmtepompen en heb er een via de groothandel aangeschaft. Installateurs hadden allemaal geen voorraad en geen tijd. “

Onafhankelijk adviseur
Uiteindelijk heeft Carlos zijn huis helemaal aardgasvrij gemaakt. “Techniek, daar hou ik wel van. Ik heb veel tijd gestoken in het uitzoeken, inlezen en uitproberen om het vervolgens zelf te installeren en in te regelen. Langzamerhand, mede door mijn opleiding als Energieprestatie adviseur, heb ik veel kennis en praktische ervaring opgedaan. Wanneer ik huiseigenaren ontmoet die soms weinig weten, kan ik dankzij mijn kennis en ervaring alles goed uitleggen. Het is een grote verantwoordelijkheid om als onafhankelijk adviseur een passend klimaatplan te maken. Daarbij kijk ik zowel naar de (on)mogelijkheden van het huis als naar de wensen van de bewoners. Het eenvoudig uitleggen van ingewikkelde zaken ken ik uit mijn reguliere werk als IT-architect. Dat helpt zeker in mijn werk als adviseur bij het EDB.” Zijn passie voor techniek wordt duidelijk wanneer hij tijdens de opname van een klimaatplan zijn zelfgebouwde CO2-meter op tafel zet om de huiseigenaar het belang van goede ventilatie te tonen.

Ook slim aan de slag in je huis?
Denk je ook, net als Carlos, dit kan slimmer, qua comfort en energierekening in mijn huis, vraag dan een Klimaatplan aan bij het EDB. Dan krijg je één van onze adviseurs op bezoek en wordt er een plan op maat gemaakt hoe je, in één, twee of meerdere stappen, je huis kunt verduurzamen. Je krijgt dan direct ook inzicht in wat het betekent voor je maandlasten.