Verhuizen en gelijk verduurzamen, het verhaal van Renée en Jeroen

27 september 2024

Het Energiedienstenbedrijf Gooi en Vechtstreek en uitvoeringspartner Klimaatmissie Nederland begeleidden Renée en Jeroen bij het verduurzamen van hun woning.

  • Woningtype: 2-onder-1-kapwoning
  • Woonoppervlakte: ca. 165 m²
  • Bouwjaar: 2007
  • Wensen: Aardgasvrij wonen

Jeroen: “ We zijn hier twee jaar geleden verhuist vanuit Amsterdam. We kregen een kleintje en wilden een ander huis. Wat meer vrijheid en rust dan in Amsterdam. Bij het kopen van het huis vonden we het belangrijk dat we klimaatneutraal konden wonen.

Zonnepanelen en de buitenunit van de lucht/water warmtepomp inclusief geluidsomkasting

Vanaf het begin hebben we bij de financiering van ons nieuwe huis rekening gehouden met budget voor het verduurzamen van de woning. Via de gemeente kwamen we in gesprek met een energiecoach en werden we getipt op de mogelijkheden van Klimaatmissie. Zo is het balletje gaan rollen. Voor ons heel fijn dat we niet zelf alles uit moesten gaan zoeken.”

“Niet heel technisch, maar we willen wel goed snappen hoe het werkt”
Renée: “Ik ben zelf niet heel technisch en ben ook niet heel goed in het regelen van die dingen. Net als het schilderwerk en het leggen van de vloeren vonden wij het heel fijn om ondersteuning te hebben bij verduurzamen. Uit handen geven en weet dat het goed gebeurt.” Jeroen: “Ik wil wel altijd goed snappen hoe zaken werken, dat ik goed weet waar we voor kiezen.”

Klimaatplan: je hele huis wordt doorgenomen!
Het begon met een online gesprek waarbij alle ruimtes doorgenomen werden en de bewoners een gerichte indicatie kregen van de kosten. Jeroen: “We wilden graag aardgasvrij wonen, maar je hebt geen idee wat de kosten zijn. In het gesprek werd ons hele huis doorgenomen, kregen we uitleg over duurzaam verwarmen, koelen, werking van een warmtepomp en konden we goed overleggen wat onze wensen zijn. Dat gaf vertrouwen.”

En toen … de inmeting: het meten van details
Met het Klimaatplan krijgen bewoners een maatwerkadvies voor hun woning met een gerichte indicatie van de kosten. Voor een definitieve offerte is het noodzakelijk dat er een nauwkeurige inmeting wordt gedaan in de woning. Dit alles is nodig om te bepalen of radiatoren vervangen moeten worden en welke verwarmingscapaciteit in elke kamer gewenst is. Ook wordt er gekeken naar de mogelijke locatie van de warmtepompinstallatie. Bewoners krijgen na de inmeting een definitieve offerte voor uitvoering.

Lage temperatuur convector radiator gecombineerd met een frisse lucht toevoerpunt in één omkasting

Aan de slag met de uitvoering
Jeroen: “Vorig jaar is Klimaatmissie begonnen met de uitvoering. In het begin ging dat ook vrij soepel. Daarna kwamen er wel wat planningsproblemen naar boven. Sommige spullen konden toch niet geleverd worden op tijd en daar hebben we af en toe wel een beetje een robbertje om gevochten. Maar dat is allemaal netjes en professioneel uiteindelijk opgelost.”

“Eén vast team over de vloer, dat is gewoon heel fijn”
Jeroen: “De uitvoering van de werkzaamheden ging verder helemaal prima. Leuke jongens over de vloer. Ook elke keer hetzelfde team. Dat vond ik heel fijn. Je kunt ze een sleutel geven en hebt niet voor elke klus weer andere mannen over de vloer.” Renée: “We hebben ook nooit in de kou gezeten of zonder warm water. Dat vond ik het allerbelangrijkste.“

Door de uitvoering door één team te laten uitvoeren, zijn werkzaamheden op elkaar afgestemd. Jeroen: “De totale uitvoering, op de details na, heeft volgens mij twee maanden geduurd. Werkzaamheden worden netjes achter elkaar ingepland. Je hebt ook niet de volledige technische kennis, wat er bij een Installatie en goede inregeling van een warmtepomp komt kijken. En voor mij ook heel belangrijk, het naproces, stel er is iets mis of het verwarmt toch niet.  Als je dan verschillende bedrijven hebt die niks met elkaar te maken hebben, die gaan natuurlijk met de vinger naar elkaar wijzen. Nu heb je gewoon één partij waar je naartoe kan gaan, waar je mee kan overleggen. In ons geval, bijvoorbeeld de omkasting van de warmtepomp. Ze denken mee in de beste oplossing als het gaat om tegengaan van geluidsoverlast voor buren.”

Lage temperatuur convectoren

De juiste keuzes maken voor je huis
Jeroen: “Wij hebben een huis zonder vloerverwarming, wilde aardgasvrij wonen en graag ook ons huis een beetje kunnen koelen in de zomer. Renée: “Voor het koelen dachten we eerst aan een airco. Dat je met een warmtepomp ook actief kan koelen op de warmere dagen, dat wisten wij niet. Hoe het werkt met lage temperatuurradiatoren met ingebouwde ventilatoren, ook daar kon Klimaatmissie ons goed over informeren. Bij het overstappen naar een warmtepomp is het van belang hoe groot moet je boilervat zijn voor warm water gebruik. In ons geval, we zijn nu met z’n 3-en. Er komen weleens gasten en hebben ook een bad. Het is belangrijk dat je de juiste keuzes maakt bij het aanschaffen en installeren van apparaten dat het past bij hoe jij het huis wilt gebruiken.“

Warmtepomp binnen-installatie

“We hebben geen energierekening meer”
Met in ons achterhoofd ons vorige huis, denken wij dat we zonder de verduurzaming toch makkelijk op een energierekening van € 300 per maand zouden zijn uitgekomen. Nu hebben we geen energierekening meer. Extra blij als de zon schijnt voor onze zonnepanelen. Ik denk in de dikste maand van de zomer, ze iets van 1,5 megawatt hebben opgewekt. De panelen die draaien als een tierelier.“

Veilig koken op inductie
Renée: “Ik had nog nooit in mijn leven niet op gas gekookt.  We hebben nu een inductieplaat. dat was in het begin even wennen. Maar het is eigenlijk zo’n fijne manier ook van koken. En met een peuter in huis ook wel prettiger, dan koken met gas, waar actief vuur naar boven komt.”

Inductie kookplaat en lage temperatuur convector radiator

Tips voor andere bewoners?
Jeroen: “Voor je gaat verduurzamen, verdiep je erin en laat je goed informeren. Een beetje technische kennis opdoen over hoe werkt,  het system van verwarmen en koelen van een huis, is belangrijk voor het maken van de keuzes. Denk na over geluid. Hou daar ook rekening mee. Geluid binnen en geluid buiten, de locatie van de warmtepomp. Bedenk ook goed welke kamers je echt koel wilt hebben, want daar moet je misschien net wat meer ruimte en volume in je radiator reserveren.

Renée: “Mijn tip is wel als je er over nadenkt en je weet gewoon niet zo goed waar je moet beginnen, welke partijen je moet contacten? Neem gewoon contact op met je gemeente voor bijvoorbeeld een energiecoach zoals wij dat hebben gedaan. Informatie inwinnen betekent ook niet gelijk dat je het moet afnemen, dus laat je goed informeren over wat de mogelijkheden zijn. Ja, het is gewoon heel fijn als je daar ondersteuning in krijgt en je kan vaak veel meer doen, ook dan wat je zelf van tevoren bedenkt.“

 

Bekijk hier het video-interview met Renée en Jeroen

 

Aan de slag met jouw huis?
Sta je ook op het punt om jouw bestaande huis te verduurzamen of sta je op het punt om een huis aan te kopen en wil je deze gelijk verduurzamen? Dan kun je je aanmelden voor een Klimaatplan. In de gemeente Hilversum zijn deze gratis. In de gemeenten Huizen, Wijdemeren, Blaricum en Laren zijn een beperkt aantal Klimaatplannen gratis. Dit verschilt per gemeente.

Je kunt ook het webinar ‘In stappen of in één keer van het aardgas af’ voor woningen na 1995 on demand terugkijken. Tijdens dit webinar geven technisch adviseur Jan Nieuwveld en projectleider Herman Schotman inzicht in hoe jouw huis kan verduurzamen en welke ondersteuning EDB hierbij kan bieden.

Vragen of opmerkingen? Bel of mail ons dan gerust.