Jan Nieuwveld: “Alles draait om tijd nemen voor communicatie”

5 september 2023

Onze technisch adviseur Jan Nieuwveld van Seinenergie, is een ervaren rot in het vak van het verduurzamen van woningen. Ruim 30 jaar geleden stond hij aan de basis van innovatieve concepten om woningen energieneutraal te maken. Hij heeft al met ruim 250 VvE’s gewerkt, dus hij weet als geen ander waar zij tegenaan lopen bij het verduurzamen van VvE complexen. Wat ziet hij als succesfactor? Nieuwveld: “Tijd nemen voor communicatie met appartementseigenaren en het bestuur”. Goed duidelijk maken wat de meerwaarden van verduurzaming zijn. Bijvoorbeeld dat je weer 40 jaar vooruit kunt, een gezonder binnenklimaat, energie besparen en voor ouderen de gelegenheid om langer onbekommerd te kunnen blijven wonen.

De ervaring is dat verduurzamingstrajecten bij VvE’s veel tijd in beslag nemen. Nieuwveld heeft inmiddels samen met het Energiedienstenbedrijf Gooi en Vechtstreek een werkwijze ontwikkeld, waarbij het hele proces in minder dan 2 jaar kan worden doorlopen.

Jan Nieuwveld merkt in de praktijk regelmatig een terughoudendheid tot investeren in het verduurzamen van een VvE-complex. Met de gestegen gasprijs en het besef dat (groot) onderhoud toch moet plaatsvinden, neemt die weerstand wel wat af. Jan gaat tijdens de VvE bijeenkomst uitgebreid in op de wijze waarop een VvE kan worden verduurzaamd.