In de media: Gratis plan energiezuinig huis

21 november 2023

Het Energiedienstenbedrijf Gooi en Vechtstreek (EDB) is een stichting die woningeigenaren helpt hun huis zuiniger, comfortabeler én gezonder te maken. “Het Energiedienstenbedrijf heeft alles onder één dak”, geeft projectleider Herman Schotman aan.

“Van advies op maat (het Klimaatplan) en een goede offerte tot en met de uitvoering door regionale bedrijven. In samenwerking met de gemeente Hilversum kan het EDB het Klimaatplan tot eind 2023 gratis aanbieden,” vult collega projectleider Oscar Jansen Herman aan. De gemeente wil woningeigenaren helpen om hun huis energiezuiniger te maken en – waar mogelijk – zonder aardgas te verwarmen. Ook zijn er landelijke en lokale subsidies voor isolatie- en installatiemaatregelen, zoals het Hilversums Isolatie Programma (HIP).

“We merken dat steeds meer woningeneigenaren hun woning willen moderniseren. Een huis dat voorbereid is op de toekomst, met goed isolatie en een modern ventilatiesysteem. Deze combinatie zorgt voor meer comfort en een gezond binnenklimaat. Er zijn ook bewoners die nóg een stap verder gaan en ook het verwarmingssysteem toekomstbestendig maken. Ze kiezen er dan voor om een warmtepomp in te zetten,” aldus Oscar Jansen.

Op maat Advies
Om te weten welke stappen je nu allemaal kunt zetten voor een fijne woning, helpt het gratis Klimaatplan. Schotman: “Onze technisch adviseur neemt met de woningeigenaar de technische mogelijkheden van de woning door om tot een energiezuinig huis te komen. Uiteraard houden we rekening met de woonwensen en de toekomstplannen van de bewoner. In het plan lees je hoe jouw woning zonder aardgas nog steeds warm en comfortabel blijft. We laten ook zien wat de opbrengsten zijn en welke financieringsmogelijkheden er zijn.”

Van advies tot uitvoering
“Met het klimaatplan kan je zelf op zoek naar bedrijven die je kunnen helpen, maar we hebben gemerkt dat mensen vaak lang moeten zoeken naar bedrijven die hen kunnen en willen helpen. Als je je huis in één of twee stappen van het aardgas af wil hebben, is het vinden van de juiste combinatie van bedrijven (isolatie, bouw, installatie) vaak een hele toer,” geeft Jansen aan. Het Energiedienstenbedrijf werkt daarom samen met regionale bedrijven met voldoende uitvoeringscapaciteit om de plannen ook te realiseren. “We maken eigenlijk een soort routekaart waarop staat hoe je ook stapsgewijs een volledig energiezuinig, comfortabel én gezond huis kunt realiseren”, vult Schotman aan.

Alles transparant
“Steeds meer mensen weten ons te vinden. Inmiddels hebben we in Hilversum al zo’n zeventig Klimaatplannen voor woningeigenaren gemaakt. We hebben vier stappen, waarbij na afronding van elke stap mensen beslissen of ze de volgende stap zetten. We beginnen met een korte telefonische intake, daarna het Klimaatplan en vervolgens een offerte. Als laatste gaan de bedrijven aan de slag en zorgen voor een energiezuinige woning met een hogere woningwaarde,” legt Jansen de aanpak uit. Schotman vult aan: “Mensen leggen zich geen enkel moment vast op het doorlopen van het hele proces, tot het moment van het tekenen van de offerte. Doordat we in het Klimaatplan de investering baseren op de prijzen van onze bedrijven komen mensen niet voor een verrassing te staan bij de offerte.”

Wilt u ook stappen zetten? Meldt u zich hier dan gerust aan voor een gratis intakegesprek.