Energiebesparing in de bestaande bouw … het organiseren van de aanbodkant

14 maart 2024

Als Energiedienstenbedrijf (EDB) proberen we voor de woningeigenaar een zo goed mogelijke ‘one stop shop’-aanpak te bieden van voorlichting, advisering tot en met de uitvoering. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Naast het goed organiseren van de vraagkant is er aandacht nodig voor het organiseren van de aanbodkant. Over die aanbodkant wil ik het kort met u hebben.

Onze onafhankelijke adviseurs ontwikkelen concepten voor aardgasvrij renoveren. Dit geldt voor diverse bouwjaren en -typen inclusief aandacht voor comfort, een gezond binnenklimaat en desgewenst levensloopbestendig wonen. Dat kan ook aardgasvrij ready en via een stapsgewijze aanpak.

Vervolgens sluiten wij samenwerkingsovereenkomsten af met bouwteams die dit aanbod ook daadwerkelijk kunnen maken en uitvoeren. Soms loop je tegen een compleet topteam aan, maar vaker nog moet je die teams zelf organiseren. Bouwers, installateurs, glaszetters, en…… niet te vergeten de toeleveranciers. Bij die laatste groep zit de echte kennis en de benodigde data. Bovendien is er de mogelijkheid voor leveringen ‘af fabriek’ waardoor de korting daadwerkelijk bij de woningeigenaar terecht komt.

Bij het EDB leveren we ook een bijdrage aan de opleiding en training van onze adviseurs en de bouwcoalities. Enerzijds via onze partners zoals Bouwmensen en Hogeschool Utrecht, anderzijds door doelgerichte training. Onlangs waren we met adviseurs en samenwerkingspartners bij JAGA in Diepenbeek (België) voor een training op gebied van decentrale CO2 gestuurde ventilatie en lage temperatuurverwarming specifiek gericht op verwarmen en koelen met een all-electric en/of hybride warmtepomp.

De decentrale CO2 gestuurde ventilatie zorgt op een energiezuinige manier voor ventilatie in (bestaande)woningen waarbij het installeren van lange luchttoevoer kanalen niet nodig is. Een ideale verbetering van het binnenklimaat in bestaande woningen.

De lage temperatuurconvectoren van JAGA zijn een uitstekende optie als vervanger voor de bestaande paneelradiatoren in woningen als een bewoners op weg gaat naar aardgasvrij wonen. Tevens zijn lage temperatuurconvectoren een heel goed alternatief voor vloerverwarming.

Hieronder een impressie van ons bezoek en voor de oplettende kijkert … in het filmpje zit ook een glimp van de nieuwste onlangs gelanceerde nieuwe modellen convectorradiatoren.

Aan de slag?
Wilt u, als bewoner van de regio Gooi en Vechtstreek, serieus aan de slag en op de juiste wijze op weg naar aardgasvrij wonen? Meld u dan hier aan voor een gratis intakegesprek. Bij een aantal andere gemeenten in het Gooi zijn een beperkt aantal klimaatpannen gratis. Meld u zich in dat geval hier aan. Wij laten u dan weten of het voor u ook kosteloos is.

Met duurzame groet,
Herman Schotman
Projectleider Energiedienstenbedrijf Gooi en Vechtstreek.
Vragen? Bel of mail gerust
06-25067602 | herman@edb-gv.nl