Slimmer verwarmen en koelen in je huis

Wil je jouw huis op een slimme manier verwarmen en koelen, zonder in te leveren op comfort? Met de juiste technieken en slimme systemen kun je niet alleen energie besparen, maar ook een aangenaam binnenklimaat creëren – het hele jaar door. Een belangrijke stap daarbij is de overgang van hoge temperatuurverwarming naar lage temperatuurverwarming, wat zorgt voor efficiënter energiegebruik en meer comfort. Ontdek hoe je efficiënt en duurzaam je woning kunt verwarmen en koelen.

Op deze pagina geven we je een aantal goede oplossingen, gaan we dieper in op verwarmen en koelen, bespreken we de beschikbare subsidies en laten we zien wat de gemeente samen met ons voor jou kan betekenen.

De gemeente Hilversum helpt je door alle huiseigenaren een gratis Klimaatplan aan te bieden ter waarde van gemiddeld € 450,-. 

Slimme oplossingen voor verwarmen en koelen

1. Warmtepompen: duurzaam verwarmen én koelen

Een warmtepomp is een energiezuinige oplossing die zowel kan verwarmen als koelen. Het systeem haalt warmte uit de lucht, bodem of water en zet deze om in comfortabele warmte voor je huis. In de zomer werkt het omgekeerd en zorgt het voor verkoeling.

2. Vloerverwarming en -koeling: gelijkmatige temperatuur

Met vloerverwarming en -koeling geniet je van een constante temperatuur zonder tocht. Dit systeem werkt perfect samen met een warmtepomp en is energiezuiniger dan traditionele radiatoren.

3. Slimme thermostaten en zonesystemen

Met slimme thermostaten en zonesystemen kun je de temperatuur per ruimte regelen. Dit voorkomt onnodig energieverbruik en verhoogt het comfort in huis.

4. Airco-installaties: efficiënte koeling en verwarming

Moderne airco’s kunnen niet alleen koelen, maar ook verwarmen met een warmtepomptechniek. Ze zijn ideaal om snel een ruimte op de gewenste temperatuur te krijgen en kunnen energiezuinig werken, vooral in combinatie met zonnepanelen.

5. Ventilatie met warmteterugwinning (WTW)

Goede ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Met een WTW-systeem wordt frisse lucht voorverwarmd door de warmte uit afgevoerde lucht, waardoor je minder hoeft te stoken.

6. Zonwering en slimme raambekleding

Door gebruik te maken van slimme zonwering en isolerende gordijnen kun je de warmte in de zomer buiten houden en in de winter juist binnen. Dit vermindert de noodzaak voor extra koeling of verwarming.

Wat komt er nog meer bij kijken?

Verschil lage temperatuurverwarming en hoge temperatuurverwarming

Wil je je huis energiezuiniger verwarmen zonder in te leveren op comfort? Dan is het belangrijk om het verschil te kennen tussen hoge temperatuurverwarming (HTV) en lage temperatuurverwarming (LTV). De manier waarop je woning wordt verwarmd, heeft niet alleen invloed op je energieverbruik, maar ook op de efficiëntie van moderne, duurzame warmtebronnen.

Hoge temperatuurverwarming is geschikt voor oudere woningen met minder goede isolatie en traditionele radiatoren. Het biedt snelle warmte, maar is minder energiezuinig en minder duurzaam.

Lage temperatuurverwarming is ideaal voor nieuwbouw of goed geïsoleerde woningen. Het werkt het best in combinatie met duurzame warmtebronnen zoals warmtepompen en zonneboilers, en biedt energiezuinige, gelijkmatige warmte.

De keuze tussen HTV en LTV hangt af van de isolatiegraad van de woning, het type verwarmingssysteem, en je duurzaamheidsdoelen. Voor de toekomstgerichte en duurzame woning is LTV de betere optie.

Warm tapwater en lage temperatuurverwarming

In een woning met lage temperatuurverwarming (LTV) zijn er verschillende manieren om warm tapwater te leveren, afhankelijk van het gekozen systeem en de beschikbare energiebronnen. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte opties voor het combineren van warm tapwater met een LTV-systeem: 

Warmtepompboilers 
Een veelgebruikte en energiezuinige oplossing is de warmtepompboiler. Dit systeem onttrekt warmte uit de omgeving (lucht, grond of water) om water te verwarmen voor zowel ruimteverwarming als tapwater. Warmtepompboilers werken efficiënt en sluiten goed aan bij lage temperatuurverwarming. 

Combi-ketels 
Een combi-ketel kan zowel de woning verwarmen als warm tapwater leveren. Voor ruimteverwarming wordt een lagere temperatuur aangehouden, terwijl het tapwater op een hogere temperatuur (circa 60°C) wordt verwarmd. Dit maakt combi-ketels een flexibele keuze, vooral in hybride systemen. 

Buffervaten 
In sommige situaties wordt een buffervat ingezet om warm water op te slaan, zodat er altijd voldoende beschikbaar is wanneer dat nodig is. Buffervaten kunnen gecombineerd worden met warmtepompen, zonneboilers of andere duurzame warmtebronnen om de efficiëntie te verhogen en piekbelastingen op te vangen. 

Zonneboilers 
In combinatie met LTV kan een zonneboiler het tapwater verwarmen met zonne-energie. Dit is een duurzame optie die helpt om het energieverbruik en de kosten te verlagen. Op zonnige dagen levert de zonneboiler gratis warmte, wat bijdraagt aan een efficiënte en milieuvriendelijke oplossing. 

Met de juiste keuze voor warm tapwater sluit je je verwarmingssysteem optimaal aan op je energiezuinige woning, zonder in te leveren op comfort. 

Ervaringen van huiseigenaren

” Sinds we ons huis slimmer zijn gaan verwarmen en koelen, merken we echt een verschil. De combinatie van een warmtepomp, vloerverwarming en een slimme thermostaat zorgt voor een constante, comfortabele temperatuur – zonder dat we ons druk hoeven te maken over energieverspilling. In de zomer blijft het heerlijk koel en in de winter is het aangenaam warm, terwijl onze energierekening juist lager is dan voorheen!”
– Ravi en Shanice uit Huizen

Subsidie, financiering en energiebesparing

Wist je dat je ISDE subsidie kunt krijgen voor veel verduurzamingsmaatregelen. En vaak is het subsidiebedrag per maatregel hoger als je twee of meer maatregelen in één keer laat uitvoeren. Ook zijn er gunstige leningen beschikbaar voor verduurzaming. Verduurzaming, het begint met inzicht in je huis. Stichting Energiedienstenbedrijf helpt je met het maken van een helder plan, alle maatregelen overzichtelijk uitgewerkt inclusief een woonlastenberekening (energiebesparing in vergelijking met de investering).

Van advies tot uitvoering, alles onder één dak!

Bij Stichting Energiedienstenbedrijf nemen we je alles uit handen: van een onafhankelijk advies over isolatiemaatregelen tot hulp bij subsidies en begeleiding bij de uitvoering door betrouwbare specialisten.

Wil je weten welke verduurzamingsmaatregelen het beste bij jouw huis passen?

Vraag een gratis Klimaatplan aan. Wij helpen je stap voor stap op weg naar een comfortabel en energiezuinig huis!

Vragen? Of meer informatie nodig?

+31 6 25067602
info@energiedienstenbedrijf.nl