Overstappen op een warmtepomp

Wilt u besparen op uw energiekosten en uw huis energiezuiniger maken? Als uw huis goed geïsoleerd is, dan is het overstappen naar een warmtepomp een goede volgende stap. Met een warmtepomp gebruikt u hernieuwbare energiebronnen zoals de buitenlucht, bodem of grondwater om uw huis efficiënt te verwarmen en te koelen. Hierdoor vermindert u uw CO2-uitstoot en verlaagt u uw afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Op deze pagina leggen we uit waar je rekening mee moet houden, gaan we dieper in op werking, bespreken we de beschikbare subsidies en laten we zien wat de gemeente samen met ons voor jou kan betekenen.

De gemeente Hilversum helpt je door alle huiseigenaren een gratis Klimaatplan aan te bieden ter waarde van gemiddeld € 450,-.

Waarom kiezen voor een warmtepomp?

1. Lagere energiekosten

Een warmtepomp verbruikt aanzienlijk minder energie dan een traditionele cv-ketel op gas. Dit kan leiden tot een flinke besparing op uw energierekening, vooral als u uw eigen stroom opwekt met zonnepanelen.

2. Duurzaam en milieuvriendelijk

Warmtepompen gebruiken hernieuwbare energiebronnen zoals lucht, water of bodemwarmte. Dit vermindert de CO₂-uitstoot en draagt bij aan een duurzamere toekomst.

3. Comfortabel wonen

Warmtepompen zorgen voor een gelijkmatige en constante temperatuur in huis. Ook kunnen ze in de zomer zorgen voor verkoeling, afhankelijk van het type warmtepomp.

4. Geschikt voor nieuwbouw en bestaande huizen

De overheid stimuleert de overstap naar duurzame energie met subsidies en gunstige financieringsopties, waardoor de terugverdientijd van een warmtepomp korter wordt.

5. Subsidies en financiële voordelen

De overheid stimuleert de overstap naar duurzame energie met subsidies en gunstige financieringsopties, waardoor de terugverdientijd van een warmtepomp korter wordt.

6. Minder afhankelijk van gasprijzen

Door over te stappen op een warmtepomp wordt u minder afhankelijk van schommelende gasprijzen en draagt u bij aan een gasvrije toekomst.

Veel voorkomende vragen …

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, afhankelijk van uw huis en wensen:

  • Lucht-water warmtepomp: gebruikt buitenlucht om uw huis te verwarmen.
  • Bodem-water warmtepomp: haalt warmte uit de bodem en is zeer efficiënt.
  • Water-water warmtepomp: benut warmte uit grondwater voor verwarming.
  • Hybride warmtepomp: werkt samen met uw cv-ketel en kan een goede tussenstap zijn naar volledig aardgasvrij wonen.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt slim hernieuwbare energie uit de omgeving om uw huis efficiënt te verwarmen. Het systeem doorloopt een continu proces van warmte opnemen, versterken en afgeven. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe dit werkt:

  • Warmte onttrekken: De warmtepomp haalt warmte uit de omgeving (buitenlucht, bodem of grondwater), zelfs bij lage temperaturen.
  • Comprimeren: Een koudemiddel in de pomp verdampt door de opgenomen warmte en wordt vervolgens samengedrukt door een compressor, waardoor de temperatuur stijgt.
  • Warmte afgeven: De warme damp condenseert en geeft de warmte af aan het verwarmingssysteem van de woning, zoals vloerverwarming of radiatoren.
  • Herhaling: Het afgekoelde koudemiddel stroomt terug en het proces herhaalt zich.

Vermogen (COP-waarde) bij een warmtepomp?

De COP-waarde (Coefficient of Performance) van een warmtepomp is een maat voor de efficiëntie waarmee de warmtepomp energie omzet in warmte. Het geeft de verhouding weer tussen de hoeveelheid warmte-energie die de warmtepomp levert en de hoeveelheid elektrische energie die daarvoor nodig is. De COP-waarde wordt weergegeven als een getal, bijvoorbeeld 4, wat betekent dat de warmtepomp 4 eenheden warmte produceert voor elke 1 eenheid elektriciteit die het verbruikt.

Een goede COP-waarde hangt af van het type warmtepomp en de omstandigheden waarin deze opereert. Over het algemeen geldt dat een hogere COP-waarde staat voor een efficiëntere warmtepomp.

Factoren die invloed hebben efficiënte werking van een warmtempomp:

Factoren die invloed hebben efficiënte werking van een warmtempomp: 

  • Bron- en afgiftetemperatuur: Hoe kleiner het temperatuurverschil tussen de warmtebron (bijvoorbeeld buitenlucht) en het verwarmingssysteem (zoals vloerverwarming), hoe hoger de COP.
  • Installatiekwaliteit: Correcte dimensionering en installatie hebben een grote invloed op de efficiëntie. 
  • Gebruik: Bij lage-temperatuurverwarming (zoals vloerverwarming) is de COP doorgaans hoger dan bij traditionele radiatoren.

De SCOP-waarde (Seasonal Coefficient of Performance, gemiddelde over een heel seizoen) is een betere indicatie van de werkelijke prestaties, aangezien de COP kan variëren afhankelijk van de buitentemperatuur en het gebruik. Een SCOP van 4 of hoger wordt als zeer efficiënt beschouwd. 

Welke warmtepomp is het meest geschikt?

Kies een all-electric warmtepomp als je woning goed geïsoleerd is, je lage temperatuur verwarming hebt, en je volledig fossielvrij wilt verwarmen. 

Kies een hybride warmtepomp als je woning matig geïsoleerd is, je budget beperkter is, of je nog niet volledig van het aardgas af wilt. Het is een uitstekende tussenstap naar verduurzaming. 

Er is een hoop waar aan gedacht moet worden bij het overstappen naar een warmtepomp. Vanuit de gemeente mogen wij een gratis Klimaatplan aanbieden waar wij (samen) gaan kijken wat het beste totaalplan is voor je huis.

Ervaringen van huiseigenaren

“Sinds we de warmtepomp hebben, merken we echt het verschil. Ons huis is altijd comfortabel warm, zonder grote temperatuurwisselingen. Daarnaast zijn onze energiekosten flink gedaald en voelen we ons goed bij de stap naar duurzamer wonen. Het was even een investering, maar die verdienen we nu snel terug!”
– Jolanda en Anita uit Hilversum

Subsidie, financiering en energiebesparing

Wist je dat je ISDE subsidie kunt krijgen voor veel verduurzamingsmaatregelen. En vaak is het subsidiebedrag per maatregel hoger als je twee of meer maatregelen in één keer laat uitvoeren. Ook zijn er gunstige leningen beschikbaar voor verduurzaming. Verduurzaming, het begint met inzicht in je huis. Stichting Energiedienstenbedrijf helpt je met het maken van een helder plan, alle maatregelen overzichtelijk uitgewerkt inclusief een woonlastenberekening (energiebesparing in vergelijking met de investering).

Van advies tot uitvoering, alles onder één dak!

Bij Stichting Energiedienstenbedrijf nemen we je alles uit handen: van een onafhankelijk advies over isolatiemaatregelen tot hulp bij subsidies en begeleiding bij de uitvoering door betrouwbare specialisten.

Wil je weten welke isolatiemaatregelen het beste bij jouw huis passen?

Vraag een gratis Klimaatplan aan. Wij helpen je stap voor stap op weg naar een comfortabel en energiezuinig huis!

Vragen? Of meer informatie nodig?

+31 6 25067602
info@energiedienstenbedrijf.nl