Wat is de beste en juiste airco voor je huis?
Airco-installaties zijn allang niet meer alleen bedoeld voor koeling. Moderne systemen kunnen ook efficiënt verwarmen en dragen bij aan een comfortabel binnenklimaat, zowel in de zomer als in de winter.
Op deze pagina leggen we uit waar je op moet letten bij de keuze van een airco, bespreken we mogelijke subsidies en laten we zien wat de gemeente samen met ons voor jou kan betekenen.
De gemeente Hilversum helpt je door alle huiseigenaren een gratis Klimaatplan aan te bieden ter waarde van gemiddeld € 450,-.

Hoe werkt een airco-installatie?
Een airco werkt met een warmtepomptechniek:
- In koelmodus onttrekt de airco warmte uit de binnenlucht en voert deze af naar buiten.
- In verwarmingsmodus werkt het systeem omgekeerd en haalt het warmte uit de buitenlucht om je woning te verwarmen.
- De meeste moderne airco’s maken gebruik van een invertertechnologie, een ingebouwde regeling die continu de werking aanpast aan de gewenste temperatuur. Dit maakt ze energiezuiniger en zorgt voor een stabiel binnenklimaat.
Verschillende soorten airco-installaties
Split-airco
Een split-airco is verkrijgbaar als wandmodel, vloermodel of plafondunit en bestaat uit een binnen- en buitenunit. Deze installatie is geschikt voor het efficiënt koelen en verwarmen van een afzonderlijke ruimte. Vaak is een split-airco voorzien van een warmtepompfunctie, waardoor deze ook kan worden gebruikt voor energiezuinig verwarmen.
Multi-split airco
Monoblock airco
Waar moet je op letten bij de keuze voor een airco?
Capaciteit – Kies een airco met voldoende koel- en verwarmingsvermogen voor de ruimte. Dit wordt vaak uitgedrukt in kW of BTU.
Duurzaamheid en energieverbruik
- Een airco in combinatie met zonnepanelen kan helpen om het energieverbruik te compenseren.
- Sommige hybride systemen werken samen met warmtepompen of andere duurzame bronnen.
- Moderne airco’s gebruiken milieuvriendelijkere koelmiddelen, zoals R32, die minder impact hebben op het klimaat dan oudere koelmiddelen.
Is een airco een goede keuze voor verwarming?
Ja dat kan! Airco’s met een warmtepompfunctie kunnen energiezuinig verwarmen, vooral in goed geïsoleerde woningen. In vergelijking met een traditionele elektrische kachel verbruikt een airco veel minder stroom. Voor de overgang naar aardgasvrij verwarmen kan een airco een interessante (deel)oplossing zijn, vooral in combinatie met andere lage temperatuurverwarming (LTV) zoals vloerverwarming of infraroodpanelen.
Ervaringen van huiseigenaren
– John en Chantal uit Eemnes
Subsidie, financiering en energiebesparing

Van advies tot uitvoering, alles onder één dak!
Bij Stichting Energiedienstenbedrijf nemen we je alles uit handen: van een onafhankelijk advies over isolatiemaatregelen tot hulp bij subsidies en begeleiding bij de uitvoering door betrouwbare specialisten.
Wil je weten welke isolatiemaatregelen het beste bij jouw huis passen?
Vraag een gratis Klimaatplan aan. Wij helpen je stap voor stap op weg naar een comfortabel en energiezuinig huis!