“Vertrouwen ontstaat aan de keukentafel”

11 april 2024

Dit keer is onze technisch adviseur Pieter Knijff aan het woord. Hij maakt sinds november 2023 klimaatplannen voor woningeigenaren die in één of meerder stappen op weg willen naar een aardgasvrije woning.  “Als ik door het huis loop voor een opname voor het klimaatplan zeggen mensen vaak ‘Let niet op de rommel’. Ik stel ze dan gerust door aan te geven dat ik eigenlijk met oogkleppen op loop: ik zie wat ik moet zien om een goed advies te maken voor een comfortabel, energiezuinige en gezonde woning.”

“Het eerste halfuurtje aan de keukentafel met een bakkie koffie erbij is daarbij cruciaal”, aldus Pieter. “Ik luister dan vooral naar de bewoners; hoe wonen ze in het huis, wat zijn hun toekomstplannen, wat hebben ze al gedaan? Dit werk, aan de keukentafel mensen helpen hun woning te verduurzamen, is wat ik voor ogen had toen ik drie jaar geleden een switch in mijn loopbaan maakte: van adviseur in telecom naar adviseur in het verduurzamen van woningen.”

Onafhankelijk advies
“De bewoners die ik spreek zijn blij met het leesbare en onafhankelijke advies dat ik als adviseur van het Energiedienstenbedrijf (EDB) afgeef. Mensen vinden het een helder en op hun wensen gemaakt advies, waarin duidelijk aangegeven wordt wat er nodig is, wat het gaat kosten en wat het oplevert. Vaak geven de bewoners aan dat ze de drempel om een adviseur in huis te halen best groot vinden. Hun beeld is dat ze een verkopende partij over de vloer krijgen. Maar, ik ben en blijf onafhankelijk en dat is het klimaatplan ook. Als mensen na het klimaatplan aan de slag willen met bedrijven die hun huis naar aardgasvrij kunnen brengen, dan schakel ik de bedrijven in met wie het EDB een samenwerkingsovereenkomst heeft. Maar als mensen zelf op zoek gaan naar bedrijven die het kunnen realiseren is dat ook prima. Elke stap die gezet wordt naar een mooiere wereld is er eentje. Dat is wat me drijft: een betere en mooiere wereld voor onze kids.”

Juiste timing woningopname
Soms is een woningopname een ware uitdaging voor Pieter: ”Onlangs was ik in een woning uit 1905 in Hilversum. Toen ik binnenstapte werd ik volledig verrast van wat ik zag: een volledig gestripte woning. Alleen de muren stonden er nog. Dan is het best lastig om een klimaatplan te maken. Ik heb vooral geluisterd naar wat de bewoners wilden: hun wensen, waar wilden ze wat gaan maken? Het rondje door het huis was extra spannend: op de verdieping lagen soms een paar plankjes om over te lopen. Eigenlijk was ik iets te laat bij deze mensen: het bleek dat ze – bij wijze van spreken – morgen al wilden beginnen met verbouwen. Tja, dan is ons plan misschien mosterd na de maaltijd.” En een enkele keer is de timing perfect:” Ik zat in een jaren 80 woning in de wijk Kerkelanden in Hilversum met zowel de bewoners als de architect om tafel. De wensen van de bewoners waren helder: de kinderen zouden langer blijven langer wonen en de hele woning moest op de schop. De woning was onvoldoende geïsoleerd om met een warmtepomp de woning bij lage temperatuur goed en economisch warm te houden. Ik adviseerde als goede muurisolatie een voorzetwand te plaatsen. Laat dat nou net ook het advies te zijn van de architect: zo kregen deze mensen vertrouwen in de aanpak.”

Aan de slag
“Bij het EDB zien we dat steeds meer bewoners met behulp van het klimaatplan de stap zetten naar uitvoering van de maatregelen. Zo krijgen ze een gezonde, comfortabele én energiezuinige woning. Het is mooi dat ik daar een steentje aan kan bijdragen. Dat geeft voldoening.”

Wilt u, als woningeigenaar, ook inzicht in hoe uw woning verduurzaamt kan worden? Meld u zich dan aan voor een klimaatplan. In de gemeente Hilversum is dat gratis, in de gemeenten Huizen, Wijdemeren, Laren en Blaricum zijn een beperkt aantal klimaatplannen gratis. Voor vragen over onze aanpak kunt u bellen met projectleiders Oscar Jansen (06-17414947) of Herman Schotman (06-25067602).